Felul in care alegem cu ce ne imbracam – spune ceva despre noi?

Imbracaminte In-urban

Felul in care alegem cu ce ne imbracam – spune ceva despre noi?

Cand o persoana alege cu ce se imbraca, caracterul ei se regaseste in alegerea ei in materie de imbracaminte. Ori de cate ori o persoana se imbraca, alegerile ei exprima ceva despre ea insasi. De aceea avem atatea magazine de imbracaminte si de aceea atatia bani sunt cheltuiti pe imbracaminte.

Oamenii isi aleg hainele si se exprima prin ceea ce poarta. Oamenii pot vorbi mult dar, hainele de pe ei vorbesc si mai mult.

Mica psihologie a imbracatului

Nu este nici o noutate in faptul ca garderoba noastra spune multe despre noi. Ceea ce purtam poate informa trecatorul despre zona de job in care ne desfasuram activitatea cat si despre ambitiile noastre, emotii si obiceiuri.

Primele impresii sunt cele mai greu de schimbat. Modul in care ne-am imbracat poate avea un rol major in ochii persoanelor noi pe care le intalnim. In orice caz, felul in care ne imbracam chiar este o expresie a ceea ce suntem cu adevarat?

Un psiholog clinician american  – Dr. Jenifer Baumgartner – chiar a scris o carte despre acest fenomen pe care l-a numit “psihologia imbracatului” in “You Are What You Wear: What Your Clothes Reveal About You,” (https://www.amazon.com/You-Are-What-Wear-Clothes/dp/0738215201).

Aici explica nu numai cum structura noastra psihologica determina alegerile noastre in materie de vestimentatie cat si cum sa depasim diverse puncte cheie/sensibile la nivel psihologic pe care garderoba noastra ar putea sa le puna in evidenta in viata de zi cu zi sau chiar la locul de munca.

Modul nostru specific de a face shopping si de a cheltui provine adeseori din motivatii interioare precum emotii, experiente sau cultura.  Dr.Baumgartner evidentiaza ca in mod obisnuit comportamentul la shopping – alegerile noastre si cum alegem sa cheltuim cat si felul in care asociem diverse piese de vestimentatie este deseori privit cu superficialitate.

Dar, orice comportament isi are radacinile in ceva mai profund si ar fi bine sa incercam sa analizam lucrurile din perspectiva motivatiilor alegerilor noastre asa cum am face in cadrul unei terapii.

Cum folosim imbracatul - ca un ajutor sau ca o arma?

Ne folosim de haine ca de un indicator economic si social deoarece nu exista un sistem oficial predefinit de grade si marcaje in acest sens.

Atunci cand nu avem un sistem specific, oamenii folosesc unul propiu. Este ceea ce te ajuta sa vizualizezi unde te incadrezi.

In special in momentul prezent in care avem de a face cu o economie instabila, cu oamenii care isi pierd statutul social, a mentine un sens in a arata ceea ce suntem, devine chiar mai important.

Asadar, hainele noastre ne ajuta sa ne pozitionam acolo unde consideram ca trebuie sa fim.

Poza articol blog - cum ne imbracam

Haine care proiecteaza o imagine buna sau rea

Cunoastem cu totii zicala “poti judeca un om dupa pantofii care ii poarta”. Totusi, nu e chiar atat de simplu.

Nu exista o anumita piesa vestimentara sau un anumit stil care sa faca o persoana sa arate plina de success. Dr. Baumgartner recomanda lucrurile cele mai simple atunci cand incercam sa proiectam o imagine pozitiva – mica rochie neagra, sacoul, pantofii cu toc inalt.

Atunci cand alegem stilul clasic, proba timpului isi spune cuvantul in locul nostru. A rezistat de-a lungul timpului, stim deja ca functioneaza. Ce face un lucru clasic sa fie clasic?

Este versatil, se potriveste pentru diferite varste si tipuri de corp. O piesa devine clasica atunci cand se potriveste indiferent de cine suntem.

Pe de alta parte, nu exista o anumita vestimentare sau stil care sa faca o persoana sa arate fara succes. Orice lucru care denota ca nu ti-ai facut timp sau nu ai depus nici un efort ca sa se aseze pe tine, are o consecinta grava asupra aspectului general.

Cea mai neinspirata alegere este vesmantul care incearca sa ignore sau sa ascunda unde si cine suntem sau acela care arata ca nu dam atentie corpului nostru, varstei sau situatiei.

Orice haine care te impiedica sa te desfasori normal in ceea ce ai de facut, trimit un mesaj negativ.

Ce spun iti Spun hainele tie si nu Despre tine

Ce spun iti Spun hainele tie si nu Despre tine

Un nou studiu american in acest sens (Nortwestern University) a ajuns la dezvoltarea unui nou concept – “cunoasterea imbracatului”.

Acest concept se refera la influenta sistematica pe care hainele le au asupra procesului psihologic al celui care le poarta. Cu alte cuvinte, ce iti spun hainele tie iar nu despre tine si cum te fac sa te simti.

In experienta lor, cercetatorii au distribuit halate albe participantilor spunandu-le unora ca poarta halat de doctor iar altora ca poarta halate de pictor.

Toti participantii au desfasurat aceleasi actiuni dar cei care purtau “halate de doctor” au mai grijulii si mai atenti. Actiunile lor au fost influentate de hainele purtate.

Acelasi mecanism ar putea fi valabil si pentru noi. Cand ne imbracam intr-un anumit fel, vesmantul ne ajuta sa facem o schimbare a sinelui.

Vedem asta cel mai bine atunci cand ne deghizam. Chiar si actorii declara ca atunci cand isi pun costumul de scena ii ajuta sa exprime mai bine personajul. E la fel de valabil si pentru viata de zi cu zi.

Cunoasterea imbracatului ne dovedeste ideea ca ar trebui sa ne imbracam nu asa cum ne simtim si cum dorim sa ne simtim. Ce fel de haine te fac sa te simti puternica? Sexi? Detinand controlul? Bogate?

Hainele care le alegem trimit un mesaj celor din jur, dar si catre noi insine!

Share this post


You've just added this product to the cart: